Δράσεις σχολείων


 • Σάββατο, 10 Ιουνίου απόγευμα στις 7.00 μ.μ, λίγο πριν σουρουπώσει, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φορείς στους δρόμους της Μυρτιάς, σε ένα ξεχωριστό μαραθώνιο αποφθεγμάτων, αλλά και ψυχής, για να ακούσουμε, να νιώσουμε, να συνδημιουργήσουμε έντεχνες στιγμές... ! Στην πραγματικότητα δίνουμε πνοή σε ένα μοναδικό ταξίδι που δε θέλει κανείς μας να τελειώσει... Χρόνης- Μαρία-Στέλα- Ανδρονίκη, Βαγγέλης, ο ανεκτίμητος οικοδεσπότης μας, και οι πολύτιμοι συνεργάτες μας- μέλη του δικτύου και Πρωταγωνιστές της δράσης!


 • Το Σάββατο 27 του Μάη στις 6 το απόγευμα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ηρακλείου (αίθριο) η πρώτη μέρα του φετινού Ευρωπαικού προγράμματος 'ΚΑΡΑΒΑΝΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ" Micro event στο Ηράκλειο, αφιερωμένη στο παιδί. "Το Καραβάνι για παιδιά" λοιπόν είναι η αρχή των φετινών μας εκδηλώσεων. Μια εξαίρετη συνεργασία με το Δίκτυο Σχολείων "Γνωρίζοντας το Νίκο Καζαντζάκη", με δασκάλους και παιδιά 8 Δημοτικών σχολείων του Ηρακλείου που θα παρουσιάσουν παραστατικές και εικαστικές τους δημιουργίες από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, τιμώντας έτσι την φετινή επέτειο των 60 χρόνων από το θάνατό του.

 • To συλλογικό έργο του Δικτύου μας "Το παλίμψηστο του Καζαντζάκη" κέρδισε τις καλύτερες εντυπώσεις στην έκθεση του Μουσείου Τυπογραφίας "Γράφοντας Ιστορία" που ήταν ανοικτή στο κοινό έως 17 Μαΐου • Τα παιδιά του Α2 του 17ου Δ.Σ. Ηρακλείου και η δασκάλα τους Καλλιόπη Γενιτσαρίδου "συναντούν" τον κύριο Νίκο Καζαντζάκη. Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου Σχολείων "Γνωρίζοντας το Ν. Καζαντζάκη». Τα πρωτογράμματα που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από τη συλλογή γραμματοσειρών του Μουσείου Σχολικής Ζωής. Η μουσική που ακούγεται είναι: Αντώνης Ζαχαράκης «Λευκό πανί-ορχηστρικό». Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στον δημιουργό.
 • Βίντεο για τον ταξιδευτή Νίκο Καζαντζάκη από το Γ1΄του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου που επιμελήθηκε η δασκάλα Κατερίνα Λιοντάκη
 • Διαβάζουμε, ζωγραφίζουμε, εντυπωσιάζουμε! 
  (2ο μέρος)
  Για να δημιουργηθεί το επόμενο βίντεο οι μαθητές του Γ1 του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου επεξεργάστηκαν ένα απόσπασμα από την Αναφορά στο Γκρέκο κι ύστερα ζωγράφισαν ό,τι ήθελε ο καθένας. Έπειτα διάβασαν τυχαία ένα κομμάτι. Το εντυπωσιακό, όπως φαίνεται και στην παρουσίαση, είναι ότι κάθε παιδί εστίασε σε διαφορετική σκηνή,πρόσωπα, συναισθήματα και εκφράζονται απίστευτα καλά, ζωντανεύοντας τις ζωγραφιές.
 • Από τη θεατρική παράσταση " Νέα Παιδαγωγική " που βασίστηκε σε αποσπάσματα από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη " Αναφορά στον Γκρέκο ". Όταν τα "Δίκτυα " εμπνέουν, ενώνουν και γίνονται αφορμή δημιουργίας! Γ΄τάξη 53ου  Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου. Δασκάλα Βαγγελιώ Βαρδουλάκη  • Τραγούδι του Γ2 του 19ου Δημ. Σχολείου Ηρακλείου.                Δασκάλα Μαργαρίτα Αθανασάκη
                                     Η αξία του Σχολείου
Το κείμενο που ενέπνευσε τα παιδιά να γράψουν το τραγούδι είναι από το βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη “Στα παλάτια της Κνωσού” σελ. 179-180 • Δημοτικό  Σχολείο Αγιών Παρασκιών:                                         Στα παλάτια της Κνωσού (θεατρικό)                                         Φοινικιανάκη Ευαγγελία-Ρουσάκη Ευαγγελία  • Δράσεις του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρχανών                          Λυδάκη Ανθή-Τσιάμη Στέλλα-Μαυράκη Δήμητρα
        1. Δημιουργία από τους μαθητές ταυτότητας και λευκώματος του Ν. Καζαντζάκη
       2. Επίσκεψη στο Μουσείο Ν. Καζαντζάκη

3. Αποφθέγματα του Ν. Καζαντζάκη σε καδράκια που πήρε κάθε παιδί στο τέλος της σχολικής χρονιάς μαζί με το λεύκωμά του.
 4. Παρουσίαση από τους μαθητές μας της θεματικής δράσης "Το τοπίο της Κρήτης μέσα από τα έργα του Ν. Καζαντζάκη". Η παρουσίαση έγινε από τα παιδιά σε διημερίδα στο ΚΠΕ Ανωγείων (31 Μαρτίου - 1 Απριλίου 2017) που είχε τίτλο "Οι αρχές - οι αξίες της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της Αειφορίας και η σημασία του ενεργού πολίτη μέσα από το συγγραφικό έργο του Ν. Καζαντζάκη".
5.Συμμετοχή με 6 έργα των μαθητών μας στη σύνθεση "Το παλίμψηστο του Καζαντζάκη". Η σύνθεση παρουσιάστηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά, στο πλαίσιο της έκθεσης "Γράφοντας Ιστορία" από 11 έως 17 Μαϊου 2017.Δράσεις του Δημοτικού Σχολείου Κουνάβων
Α΄τάξη
(Δασκάλα Μαρίνα Καρτσώνη)


Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2017 στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης υλοποιήσαμε το πρόγραμμα : «Ταξιδεύοντας με το Νίκο Καζαντζάκη … ένα ταξίδι με το νου και την καρδιά». Σκοπός μας ήταν οι μαθητές μας :Να γνωρίσουν τον Κρητικό συγγραφέα, την οικογένειά του, τους φίλους του, αγαπημένα του αντικείμενα και συνήθειες.Να μάθουν ποιες χώρες επισκέφθηκε στα ταξίδια του.Να έρθουν σε επαφή με το έργο του και τα πιστεύω του για τον Άνθρωπο, τη φύση και τη σχέση – ανθρώπου και φύσης.Να γνωρίσουν γνωμικά και μηνύματα του έργου του.Να ενεργοποιήσουν την δημιουργικότητα τους.Να συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες .Κατά την υλοποίηση του προγράμματος δημιουργήθηκε το βιβλίο μας με τίτλο : «Το Ανθολόγιό μας»


24 γραμματάκια της Αλφαβήτας επιστρατεύονται από 24 πρωτάκια και μαζί ανακαλύπτουν τα μεγάλα μηνύματα του έργου του Ν. Καζαντζάκη. Πολυδιαβασμένος, πολυμεταφρασμένος και πολυταξιδεμένος συγγραφέας , αγαπητός σε πολλούς λαούς.Νιώσαμε την ανάγκη να μεταφράσουμε τα κείμενά μας σε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ρουμάνικα ως ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα, στον παππού μας Ν. Καζαντζάκη.